Ce este un sistem POS

Ce este un sistem POS – GHID COMPLET 4

Ce este un sistem POS? Sistemul POS este prescurtarea de la sistem “point of sale” sau tradus în română, “punct de vânzare”. Mai exact, un sistem POS conţine toate elementele necesare pentru a putea încasa şi efectua plăți cu clienţii, de la echipament precum cântar electronic, casa de marcat sau cititor de cod de bare şi până la soft-uri de gestiune.

În prezent, poţi găsi sisteme POS într-o mulţime de afaceri, de la cele de mici dimensiuni, precum un restaurant de familie şi bineînţeles, în toate lanţurile mari de business, de la saloane, săli de fitness şi până la supermarket-uri sau hypermarket-uri.

Acestea sunt utile dintr-o mulţime de motive, însă cel mai important este că îţi permit să ai toate componentele necesare pentru vânzări de succes într-un singur loc. Nu ai nevoie de 10 feluri de echipamente de la 10 furnizori diferiţi, nici de training specializat de la mai multe persoane, ci poţi găsi toate cele necesare într-un singur loc.

Fie că vrei să afli mai multe despre sisteme POS pentru că urmează să instalezi un astfel de sistem în afacerea ta, fie iei în calcul această posibilitate în cazul în care vei deschide un business sau pur şi simplu te interesează acest aspect din domeniul vânzărilor, am pregătit pentru tine un ghid complet pe această temă:

Cuprins:

1. Componenta unui sistem POS clasic

1.1 Casa de marcat

1.2 Soft de vânzare şi gestiune

1.3 Calculator şi monitor

1.4 Cititor de coduri de bare

1.5 Cântar electronic omologat

1.6 Imprimanta termică pentru bonuri

2. Sistem POS Mobil

3. Sistem POS în funcție de destinație

3.1 Sistem POS magazine

3.2 Sistem POS restaurant

FAQ – întrebări frecvente Sistem POS

1. Componenta unui sistem POS clasic

sistem POS clasic

Un sistem POS clasic conţine toate echipamentele necesare pentru a întreprinde activităţi de vânzări în afacerea ta, fie că ai un fast-food, un business de cosmetică sau un magazin. Toate componentele unui astfel de sistem funcţionează perfect integrat, ceea ce înseamnă că nu va trebui să le conectezi între ele, să te asiguri că sunt compatibile sau să foloseşti mai multe echipamente pentru un singur rezultat. Spre exemplu, atunci când ai un cântar omologat integrat nu va trebui să cântăreşti separat produsele şi mai apoi să introduci valorile. Cu un singur sistem totul funcţionează mai rapid şi mai uşor.

De asemenea, un sistem POS cu casa de marcat se mulează pe aproape orice tip de business, însă trebuie să ştii că acesta nu este mobil. Va trebui să îl instalezi într-o locaţie şi nu îl vei putea lua cu tine pentru niciun fel de vânzarea în afara sediului, indiferent de tipul de afacere.

Iată ce componente are un sistem POS clasic:

1.1 Casa de marcat

Casa de marcat este componentă esenţială a oricărui sistem de vânzări, inclusiv a unui sistem POS. Orice business are nevoie de casa de marcat pentru a funcţiona legal şi nu numai atât, orice afacere are obligativitatea de a înregistra casa de marcat la ANAF:

“Se aprobă Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, denumit în continuare sistem informatic, prevăzută în anexa nr. 1 la prezentul ordin.” (ordinul 435/2021)

Fiecare operator economic are mai multe obligaţii atunci când vine vorba de casa de marcat pentru a funcţiona legal şi fără probleme:

“Operatorii economici care dețin aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone deservite de rețele de comunicații au obligația să întreprindă demersurile necesare pentru conectarea acestora la sistemul informatic MF-ANAF.

Astfel, operatorii economici se adresează distribuitorilor autorizați/unităților acreditate de service cu solicitarea intervenției acestora în scopul trecerii aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în profil online și implicit conectarea la sistemul informatic.

Operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale asigură, cu caracter permanent, îndeplinirea condițiilor pentru menținerea conexiunii (de exemplu asigură neîntreruperea serviciilor de internet etc.).

După realizarea conectării aparatului de marcat electronic fiscal la sistemul informatic, conform procedurii, operatorul economic deținător al aparatului de marcat, poate verifica, prin intermediul serviciului Spațiu Privat Virtual, eventuale mesaje pe care sistemul informatic le poate transmite, referitoare la disfuncționalitățile transmiterii fișierelor de la AMEF la sistemul informatic, conform prevederii art. 2 alin. (2) din OpANAF nr. 435/2021.

RECOMANDARE: înregistrarea în SPV a operatorilor economici, pentru a beneficia de informațiile puse la dispoziție în contul de SPV” (extras din Ghidul cu privire la conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF-ANAF)

Pentru a fiscaliza casa de marcat şi a opera conform legii vă trebui să depui o serie de documente alături de formularul C801 în Spaţiul Privat Virtual sau SPV. Poţi crea un cont pentru afacerea ta în SPV oricând, iar mai apoi să adaugi documentele necesare în format electronic. Iată ce documente îţi vor trebui:

Pentru activităţi fără sediu de lucru precum comerţul ambulant sau serviciile la domiciliu:

Copie C.U,I.

Copie C.I.F. (pentru plătitorii TVA)

Copie Certificat Constatator cu activităţi la terţi

Copie Rezoluţie O.N.R.C. activităţi terţi

Copie MENŢIUNI O.N.R.C. (dacă există)- pentru activităţi la terţi

Copie Dovada Spaţiu Sediu – contract închiriere , comodat , proprietate etc.

Copie CI Administrator

 

Pentru activităţi ce au puncte de lucru precum saloane de înfrumuseţare, săli de fitness sau servicii de consultanţă:

Copie C.U,I.

Copie C.I.F. (pentru plătitorii plătitorii TVA)

Copie Certificat Constatator de la punctul de lucru (atenţie : este cel de o pagină)

Copie Rezoluţie O.N.R.C. punct lucru

Copie MENŢIUNI O.N.R.C. (dacă există)- pentru punct de lucru

Copie Dovada Spaţiu Punct lucru/Sediu – contract închiriere , comodat , proprietate etc.

Copie CI Administrator

 

Pentru activităţi de tip ride-sharing sau transport călători :

Copie C.U,I.

Copie C.I.F. (pentru plătitorii plătitorii TVA)

Copie Certificat Constatator cu activităţi la terţi

Copie Rezoluţie O.N.R.C. activităţi terţi

Copie MENŢIUNI O.N.R.C. (dacă există)- pentru activităţi terţi ;

Copie Dovada Spaţiu Sediu

Copie CI Administrator

Autorizaţie A.R.R.

Copie carte identitate vehicul

Copie talon

Copie Conforma A.R.R.

Contract de comodat pentru autovehicul (dacă este cazul)

Pe lângă aceste obligaţii, este necesară şi încheierea unui contract de service pentru casa de marcat. De aceea, cea mai bună soluţie este să apelaţi la o firmă de profil care să se ocupe de tot ce ţine de fiscalizare, instalare sisteme şi training pentru acestea.

Casa de marcat mai are şi un accesoriu esenţial, sertarul de bani, care trebuie ales în funcţie de tipul de casa de marcat şi celelalte echipamente ale sistemului POS.

1.2 Soft de vânzare şi gestiune

Dintr-un sistem POS nu poate lipsi soft-ul de vânzare şi gestiune. Acesta va fi esenţial în procesul de contabilitate. Practic, echipamentul tău va funcționa exact ca un calculator, având ca mijloc de funcţionare un software. Acesta va înregistra vânzările, stornările, dar şi stocurile şi modul în care le gestionezi.

Din fericire, toate sistemele software sunt specializate în funcţie de domeniul de activitate, ceea ce înseamnă că nu va fi dificil să alegi o soluţie care să se muleze pe afacerea ta.

1.3 Calculator şi monitor

Dacă sistemul de vânzare se aseamănă cu un PC, atunci din el nu pot lipsi calculatorul şi monitorul. În prezent, cea mai inspirată opţiune şi cea mai folosită în cazul sistemelor POS sunt monitoarele touchscreen. Acestea se utilizează uşor, rapid şi sunt foarte moderne.

1.4 Cititor de coduri de bare

Cititorul de coduri bare este extrem de util pentru foarte multe tipuri de afaceri. Cu siguranţă ştii deja că există o mulţime de produse care se comercializează cu ajutorul codului de bare. Codul de bare este o metodă simplă de a gestiona stocuri de produse în vânzări, iar un cititor face o muncă manuală de ore în doar câteva fractiuni de secunda.

Cititorul de coduri de bare te va ajuta să vinzi mai uşor, printr-o scanare de o secundă, să gestionezi stocurile mai bine, dar şi să lucrezi mai rapid şi mai eficient.

1.5 Cântar electronic omologat

Cantarul electronic omologat se integrează în sisteme POS pentru a le oferi cumpărăturilor o experienţă ca la carte. Pe vremuri, cântărirea produselor nu se făcea exact şi era o metodă prin care vânzătorii puteau să ridice nejustificat preţurile. În prezent, folosirea unui cântar omologat înseamnă cântărirea exactă a produselor, gestionarea stocurilor corect şi eficient, dar şi rapiditate pentru angajaţi şi clienţi.

1.6 Imprimanta termică pentru bonuri

Fiecare client trebuie să primească bonul fiscal pentru cumpărăturile efectuate, iar acest lucru este stipulat de lege. De aceea, un sistem POS performant va avea o imprimantă termică pentru bonuri. Aceasta funcţionează foarte bine indiferent de specificul afacerii şi vei avea nevoie de un singur tip de consumabile: rolele de hârtie.

2. Sistem POS Mobil

Sistemul POS Mobil nu conţine atât de multe elemente precum un sistem POS clasic, însă are avantajul că îl poţi lua cu tine oriunde este necesar. Un astfel de sistem este foarte util în cazul celor ce desfăşoară activităţi de comerţ sezonier, la târguri sau expoziţii de exemplu.

POS-ul mobil arată exact ca un terminal pentru plata cu cardul, însă are mai multe funcţii pe lângă această. Îl vei putea folosi pentru a scana coduri de bare, dar şi pentru a tipări bonuri sau chitanţe.

3. Sistem POS în funcție de destinație

sistem pos in functie de destinatie

Sistemele POS pot avea diverse funcţii şi diverse echipamente în funcţie de destinaţia lor. Când vorbim despre destinaţia unui astfel de sistem ne referim la specificul afacerii. Spre exemplu, nevoile unui salon de înfrumuseţare în ceea ce priveşte vânzările şi gestiunea de stocuri vor fi diferite comparativ cu nevoile unui fast-food sau ale unui magazin de haine. Descoperă 2 dintre cele mai populare sisteme POS:

3.1 Sistem POS magazine

Un sistem POS pentru magazine este bine să conţină toate elementele necesare pentru vânzarea de produse. Cea mai bună soluţie este să optezi pentru un sistem de vânzare standard cu cititor de bare, cântar electronic omologat, casa de marcat, dar şi un soft de vânzare şi gestiune adaptat specificului magazinului tău.

3.2 Sistem POS restaurant

Un sistem POS pentru fast-food sau restaurant este diferit de alte sisteme de acelaşi gen prin funcţiile pe care le poate oferi proprietarilor de astfel de afaceri şi angajaţilor lor:

  • Managementul turelor.
  • Comenzi online şi takeaway.
  • Inventar rapid.
  • Plăți rapide cash sau contactless.

Fie că ai un fast-food, un restaurant mic sau o cafenea pe care vrei să o extinzi, alegerea unui sistem POS special dedicat afacerilor de tip HoReCa este cea mai bună idee pentru a avea o afacere de succes, iar vânzările să funcționeze fără cusur.

Un sistem POS este unul dintre cele mai moderne şi eficiente moduri prin care poţi transforma activităţile de vânzări din cadrul afacerii tale. În bine, desigur! Sistemul POS are toate echipamentele de care ai nevoie integrate, iar cumpărarea lui de la o firmă profesionistă îţi va oferi şi contract de service, fiscalizare şi training pentru produsele achiziţionate. De asemenea, sistemul POS nu oferă doar echipamente, ci şi software de vânzare şi gestiune adecvat business-ului tău şi specificului acestuia.

FAQ – întrebări frecvente Sistem POS

1.Ce înseamnă POS?

POS vine de la “point of sale” său “punct de vânzare” şi se referă la acel sistem care face posibile vânzările şi plăţile în cadrul oricărui tip de afacere.

2.Cât costă o casă de marcat?

O casă de marcat poate avea preţuri variabile în funcţie de brand, dimensiuni şi funcţionalităţi incluse. Vestea bună este ca o casă de marcat se poate încadra în aproape orice tip de buget, de la mic până la mare.

3.Cât costă un cântar electronic?

Preţul pentru un cântar electronic poate să difere de la brand la brand, dar şi în funcţie de dimensiunile sale şi de funcţiile de care dispune. Poţi opta pentru un sistem POS cu un astfel de cântar inclus dacă vrei să faci cea mai bună alegere din punct de vedere al raportului calitate-pret.

4.Cât costă omologarea unui cântar electronic?

Nu poţi face tu personal omologarea unui cântar, ci acestea se cumpără direct de la companiile de profil. În ceea ce priveşte cantarele electronice omologate, preţurile se pot mula pe aproape orice tip de buget, de la cele medii la cele mari.

5.Deţin o afacere mică. Este avantajos să achiziţionez un sistem POS?

Un sistem POS este avantajos pentru orice tip de afacere. Acesta ajuta la eficientizarea plăţilor, la vânzări mai rapide şi mai simple, poate ajuta la creşterea satisfacţiei clientului, dar şi la gestionarea mai bună a stocurilor.

4 Comments

  1. Bună ziua, sunt interesata de un sistem POS.As doi sa luam legătura.

    Ana Visilean
    1. Buna ziua ! Va rog sa ne sunati la 0318055432 sau 0318055433 pentru detalii .Multumim !

Trackbacks and Pingbacks

  1. […] mai multe tipuri de sistem POS disponibile pe piață însă în cele ce urmează vom povesti despre sistemul POS clasic, cel pe care il vedem […]

  2. […] un soft de gestiune pentru restaurant fiind destul de diferit de un sot de vanzare pentru magazin. Aici puteți găsi mai multe informații despre sistemul POS și despre felul în care un astfel de […]

Comments are closed.

COS DE CUMPARATURI

close
Call Now ButtonContacteaza-ne