Cântarul modern, așa cum îl cunoaștem azi, este un instrument extrem de precis care poate fi utilizat chiar și pentru cele mai rafinate retete în bucătărie sau pentru cântărirea în detaliu a produselor. Dacă vrei să adaugi 0,0001 g dintr-un condiment, cu un cantar electronic vei reuși fără probleme. Dar utilitatea cantarului nu a fost descoperită de curand, ci originile sale datează din jurul anului 2000 i.Hr, fiind găsite relicve din acea perioadă, undeva în zona Pakistanului de astăzi.
Comerțul a fost principalul motiv pentru care, în trecut, oamenii au avut nevoie de obiecte de măsură. Evaluarea bunurilor se făcea printr-o metodă de echilibrare a mărfurilor. Cântarul nu avea deloc legătură cu instrumentul pe care îl cunoaștem azi, însă cele două plăci puse în balanță indicau care parte înclina mai greu și ajutau la echilibrare. Astfel, trocurile se bazau pe greutatea produselor și comercianții erau multumiti ca au primit exact cat au dat.
Egiptenii si chinezii au utilizat și ei diferite forme de a cântări obiectele, iar atunci când romanii au cucerit Marea Britanie greutățile de piatră au fost înlocuite cu cele metalice. Sistemul nou de măsurare avea ca scop evitarea sirelticurilor folosite până atunci.
De-a lungul istoriei, s-a dorit întotdeauna stabilirea unui sistem de măsurare mult mai precis. Standardizarea greutăților a devenit un obiectiv important pentru conducători, astfel că s-au făcut mereu îmbunătățiri ale cântarelor cunoscute până atunci. Chiar și Leonardo da Vinci a intervenit pentru a ajuta la dezvoltarea cântarului.
Cu toate eforturile, a trebuit multă răbdare, pentru ca doar în secolul al XVII-lea, odată cu revoluția industrială, au veni îmbunătățirile majore. In anii 1700, un producător britanic a inventat cântarul cu arc, care nu se mai baza pe contragreutăți. Chiar și în prezent se mai folosește acest instrument, având un cost mai scăzut decât cântarul electronic.
Sigur că ultimul secol a desăvârșit invențiile de cântărire și le-a perfecționat. Cântarul digital modern poate să indice cu precizie greutatea, până la un nivel molecular, fără ca rezultatul să fie influențat de câmpul gravitațional. Nu se cunoaste anul inventării primului cântar electronic, insâ Richard Loshbough si Edward Pryor au solicitat un brevet pentru aceasta invenție în 1980.
In prezent, cântarele se utilizează pentru măsurarea greutății corporale, in industria culinară, medicină, agricultură, comerț și oriunde este nevoie de stabilirea precisă a cantităților și, implicit, a greutății. Cântarele electronice sunt de mici și de mari dimensiuni, astfel că se pot folosi pentru a stabili cantități exacte în bucătărie, dar și pentru a cântări mastodonți.
Cuprins
a. Cântar comercial pentru supermarket, magazine alimentare, piete
3. Ce să luați în calcul atunci când cumpărati un cântar electronic
FAQ – întrebări frecvente despre cântarul comercial
1. Cântar comercial
Cantarele comerciale au fost concepute pentru a obține acuratețe maximă în indicarea greutății. De obicei, acestea sunt utilizate în scopuri economice. Masa unor produse se poate masura in kilograme, grame sau alte unităti specifice. Datorită evoluției tehnologice, cântarele electronice pot să măsoare cu precizie cantitatea unei substanțe chimice folosită în laborator sau a unor colete. Cunoașterea greutății, in comerț, la fel ca in antichitate, ajută la stabilirea unui preț corect si la realizarea unor schimburi comerciale avantajoase de ambele părți.
a. Cântar comercial pentru supermarket, magazine alimentare, piete
Inovațiile tehnologice sunt esentiale în punctele comerciale. Adaptarea la era digitală este un factor care poate să facă diferența când cineva deține un supermarket, un magazin alimentar si, evident, în piețe. Cântărirea produselor, mai ales în industria alimentară, oferă numeroase beneficii atat pentru client, cat și pentru vânzător:
- precizie maximă: cântarele comerciale electronice asigură eficiență și exactitate, elemente care generează un preț corect, inclusiv pentru obiectele foarte mici (de exemplu, cele comercializate în mercerii). Un cântar electronic utilizat în comerțul cu amănuntul asigură clienții si vânzătorii că tranzacțiile sunt corecte.
- operatiuni rapide: oamenii angajați în puncte comerciale nu trebuie să mai piardă timp pentru a număra produse sau pentru a le cântări manual. Cântarele electronice indică pe ecran greutatea exactă, iar apoi imprimă o etichetă ce arată prețul și un cod de bare pe care vânzătorul îl scanează. In acest mod, totul se întâmplă mult mai repede în magazine și se evită formarea de cozi interminabile, așa cum se întâmpla când era folosită balanta manuală.
- economie si exactitate: cântarele electronice sunt foarte avantajoase pentru clienți. Atunci când stabilești un buget fix pe care nu vrei să-l depășești, e important să ai grijă la cantitățile cumpărate.
- cântarele comerciale pot avea și o imprimantă de etichete inclusă pentru etichetarea produselor sau la anumite modele se pot atașa imprimante externe de etichete pentru a tipări aceste informații necesare pentru produsele vandute vrac
b. Cântar numărător
Un cântar numărător este important într-un magazin de orice tip. Acest instrument ajută să economisești timp și bani când se face inventarul. Cântarul electronic poate să fie utilizat pentru a număra produse, dar și pentru a le cântări – în același timp. Numărarea precisă înlocuiește astfel numărătoarea manuală, supusă erorii umane. Aceste cântare au diferite dimensiuni și sunt folosite în centre de control a calității, depozite de comerț cu amănuntul, unități de producție sau fabrici.
c. Cântar de precizie
Cântarele de precizie sunt esentiale în numeroase domenii. Una dintre cele mai frecvente utilizări ale acestor instrumente este portionarea alimentelor ce urmează să fie scoase la vânzare în ambalaje. In plus, cântarele de acest tip permit cântărirea bijuteriilor sau a ingredientelor folosite în farmacii sau alte domenii asemănătoare .
d. Cântar de verificare
Cântarul de verificare folosit în orice supermarket sau magazin alimentar îmbunătățește acuratețea. Principalul avantaj al utilizării acestuia este că vei reuși să economisești bani prin achiziționarea unei cantități exacte, indiferent de produs. De asemenea, acest tip de cântar este ideal pentru asigurarea calității produsului și îndeplinește cerințele de reglementare în comerț.
2. Cantar industrial
Aceste cântare sunt folosite pentru a cântări obiecte de mari dimensiuni sau produse paletizate. Principalul lor avantaj este că asigură un proces de lucru exact și corect.
a. Cantar platformă de podea
Un cântar cu platformă este un dispozitiv de cântărire cu suprafață netedă, ce susține articolele atunci când sunt asezate pe ea. Acesta este utilizat pentru a cântări paleti, animale, încărcături mari, lăzi sau cutii. Cântarul platformă de podea este precis și ajută la cântărirea exactă a obiectelor de dimensiuni mari, fiind ideal pentru industriile precum transport sau comerț.
b. Cantar palet
Industriile în care e nevoie de paleti si, implicit, de mutarea și transportul acestora, depind de cântarele palet. Acestea sunt numite și cântare pentru stivuitor și permit cântărirea și mutarea paletilor simultan, ceea ce ajută la economisirea de bani și la efectuarea transporturilor în mod convenabil.
c. Cantar macara
Chiar și încărcăturile incomode pot să fie măsurate cu ajutorul cântarului macara. Acesta ajută la eliberarea spațiului de lucru și oferă măsurători precise. Traficul cu stivuitoare este redus la locul de muncă, astfel că un cântar macara este ideal pentru a economisi timp și bani.
3. Ce să luați în calcul atunci când cumpărati un cântar electronic
a. Destinatia
Așa cum reiese inclusiv din acest articol, cântarul electronic are multiple aplicații. Astfel, este important ca, în funcție de locul în care instrumentul va fi folosit, să optezi pentru un cântar potrivit. Nu vei putea folosi un cântar macara într-un supermarket, așa că documentează-te înainte de a stabili achiziția.
b. Greutatea suportată de cantarul electronic
Precizia cântarului electronic reprezintă un avantaj major în industrii diverse. Află ce greutate suportă un anumit cântar pe care dorești să-l cumperi, în așa fel încât să se plieze pe nevoile pe care le ai.
c. Certificare si omologare
Pentru bunul mers al lucrurilor și pentru comercializarea produselor fără probleme, asigură-te că un cântar electronic pe care vrei să-l achiziționezi beneficiază de certificare și omologare.
De-a lungul timpului, oamenii din toate culturile au încercat să comercializeze produse, fie sub formă de troc, fie ca vanzare. Odată cu revoluția tehnologică, aceste procese au devenit mai precise, dar si mai corecte. In prezent, stabilirea prețurilor se face de multe ori în funcție de greutate sau de cantitate, așa că dotarea unității tale cu un cântar electronic este o condiție de bază pentru a te ridica la standardele actuale.
Cântarele electronice de calitate sunt durabile și reprezintă adevărate investiții în afacerea ta. De asemenea, acestea au numeroase aplicații pentru a fi folosite acasă, în bucătărie sau în alte scopuri. Un furnizor cunoscut, precum Constalaris.ro, reprezintă o sursă de încredere atunci când vine vorba de achiziția de cântare electronice de calitate.
FAQ – întrebări frecvente despre cântarul comercial
Ce înseamnă oz la cântar?
Oz este simbolul pentru uncie (ounce). Pz este o unitate de măsură utilizată frecvent în Marea Britanie pentru a cântări produse alimentare. 1 oz = 28.34952g
Ce înseamnă lb la cântar?
Pound sau lb este o unitate de măsură standard utilizată în sistemul imperial. Aceasta poate să fie folosită în toate industriile, fiind o alternativă la sistemul metric. 1 lb=453.59237 g
Cât costă un cântar electronic?
Prețul unui cântar electronic variază în funcție de mai multe criterii: dimensiune, utilizare, greutate suportată, brand. Pentru a compara prețurile oferite de mai mulți furnizori, poți să faci o documentare rapidă online.
Cât costă omologarea unui cântar electronic?
Cântarele în mod normal vin cu verificarea metrologică inițială – pe baza declarației de conformitate și a etichetei care atestă acest lucru – inclusă în prețul de achizitie de la furnizor.
Ce înseamnă cântar omologat?
Prin omologare, instituțiile sau autoritățile abilitate conferă siguranța că acel cantar funcționează în parametri normali și că oferă informațiile exacte.
Unde găsesc cântar de bijuterii?
Cântarele de bijuterii sunt cântare de precizie, ele fiind utilizate pentru a determina greutatea obiectelor de mici și foarte mici dimensiuni. Constalaris.ro este un magazin online care are în stoc astfel de cântare.