Casa de marcat, obligatorie si pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a sustinut in 2019 o sesiune online de asistenta, cu tema “Case de marcat: facilitati, obligatii, termene “. Unul dintre contribuabilii participanti la evenimentul online a cerut lamuriri despre dotarea cu o casa de marcat in cazul in care inchiriaza camere in scop turistic.

Citeste in continuare discutia care a avut loc intre contribuabil si specialistul ANAF.

Inchirirea camerelor in scop turistic – casa de marcat este obligatorie sau nu?
Intrebare: Sunt persoana fizica (nu PFA) si doresc sa inchiriez in scop turistic camerele situate in locuinta proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1-5 camere inclusiv, altele decat cele care reprezinta structura de primire turistica. Mod de impozitare ales=norma de venit.

In cadrul listei de obligatii publicata de ANAF, la capitolul Alte obligatii (Articolul 1 din OUG 28/1999, articolul 317 Codul fiscal) apare obligatia operatorului economic de a utiliza casa de marcat electronica fiscala.

Conform definitiei operatorului economic, eu nu sunt operator economic. In aceste conditii, vreau sa stiu daca am sau nu nevoie de casa de marcat si cum se procedeaza. Mentionez ca imobilul este detinut impreuna cu sotia, deci amandoi am fi beneficiarii sumelor incasate in numerar.

Raspunsul oferit de ANAF

Avand in vedere ca activitatile de inchiriere nu figureaza intre exceptiile enumerate la art. 2 din OUG nr. 28/1999, pentru incasarea integral sau partial cu numerar a veniturilor obtinute din cedarea folosintei in scop turistic a locuintei, exista obligatia de a emite bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si de a le inmana clientilor, iar la solicitarea acestora se vor elibera si facturi, in conditiile legii.
In concluzie, o persoana fizica, nu PFA, care doreste sa inchirieze camere din locuinta este obligata prin lege sa foloseasca o casa de marcat si sa inmaneze bon fiscal clienților.

Mai jos aveti descrierea procedurii pentru inregistrarea fiscala :

Orice contribuabil care, potrivit legii fiscale, intră în raport juridic fiscal, trebuie să se înregistreze la organul fiscal competent, în vederea luării în evidenţă şi obţinerii codului de identificare fiscală.
Procedura de înregistrare diferă în funcţie de natura activităţii persoanei fizice. Identificarea contribuabililor se face pe baza codului de identificare fiscală atribuit de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, respectiv a codului de înregistrare fiscală, în cazul profesiilor libere, sau codului unic de înregistrare, în cazul comercianţilor.
A. Înregistrarea fiscală a persoanelor fizice care au calitatea de comerciant
În acest caz, înregistrarea fiscală se face potrivit procedurii speciale în materie, conform Legii nr. 359/20041 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/20082 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
Persoanele fizice au obligaţia să solicite înregistrarea în registrul comerţului şi autorizarea funcţionării, înainte de începerea activităţii economice, ca persoane fizice autorizate, respectiv întreprinzători persoane fizice titulari ai unei întreprinderi individuale.
Solicitarea înregistrării se face prin depunerea cererii de înregistrare la registrul comerţului de pe lângă tribunalul din judeţul în care solicitantul îşi stabileşte sediul profesional.
În termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, oficiul registrului comerţului emite certificatul de înregistrare, care conţine codul unic de înregistrare şi care atestă înregistrarea în registrul comerţului, autorizarea funcţionării, precum şi luarea în evidenţă de către organul fiscal competent.
Modificările ulterioare, care fac obiectul înregistrărilor de menţiuni, cum ar fi schimbarea sediului profesional sau a obiectului principal de activitate se declară la registrul comerţului în care este înregistrată persoana fizică, prin depunerea unei cereri tip pentru efectuarea modificărilor.
Pentru modificări ale datelor declarate iniţial, care nu sunt înscrise în certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului (exemplu: modificarea vectorului fiscal), contribuabilul depune la organul fiscal în a cărui evidenţă este înregistrat o declaraţie de menţiuni. Astfel, se completează corespunzător capitolul E din formularul 070 ”Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere”, aprobat de Ordinul ministrului
finanţelor publice nr. 262/20073 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor, cu modificările şi completările ulterioare. Termenul legal este de 30 de zile de la data producerii modificărilor.
Datele referitoare la înregistrările efectuate în registrul comerţului şi cele conţinute în cererea de înregistrare fiscală se transmit, pe cale electronică, Ministerului Finanţelor Publice.
De menţionat că persoanele fizice care solicită înregistrarea în scopuri de TVA de la înfiinţare au obligaţia ca după înregistrarea în registrul comerţului să solicite eliberarea certificatului de înregistrare în scopuri de TVA la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi au sediul.
În acest sens, persoanele fizice trebuie să depună o cerere de eliberare a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA şi o copie de pe certificatul de înregistrare care conţine codul unic de înregistrare, eliberat de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal. Data înregistrării în scopuri de TVA este data eliberării certificatului de înregistrare de către oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal.
B. Înregistrarea fiscală a persoanelor fizice care exercită profesii libere
Persoanele fizice care exercită o profesie liberă, în baza unei legi speciale, cum ar fi cea de avocat, notar, arhitect, auditor financiar etc., se înregistrează la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sediul activităţii sau locul unde se desfăşoară efectiv activitatea principală. În acest sens, depun formularul 070 ”Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară
activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere”.
La declaraţia de înregistrare se anexează copii ale documentelor doveditoare, cum ar fi copia autorizaţiei de funcţionare, dovada deţinerii sediului (contract de închiriere, act de proprietate) şi altele.
În termen de 15 zile de la depunerea declaraţiei de înregistrare fiscală, organul fiscal competent eliberează certificatul de înregistrare fiscală care conţine codul de înregistrare fiscală al contribuabilului.
Certificatul de înregistrare fiscală conţine, printre altele, următoarele:
a) – în cazul persoanei fizice autorizate – menţiunea ”Persoană fizică autorizată”;
– în cazul persoanei fizice care exercită profesii libere – denumirea, potrivit legii speciale (de
exemplu: ”ION IONESCU – Cabinet de avocat”) sau altele asemenea;
b) numele şi prenumele persoanei fizice;
c) adresa sediului activităţii sau a locului unde se desfăşoară efectiv activitatea principală.
Pentru modificările ulterioare depunerii declaraţiei de înregistrare fiscală, în termen de 30 de zile contribuabilul trebuie să depună o declaraţie de menţiuni (acelaşi formular 070). În cazul modificărilor intervenite în datele declarate iniţial şi înscrise în certificatul de înregistrare fiscală, odată cu declaraţia de menţiuni se depune şi certificatul de înregistrare fiscală în vederea anulării acestuia şi eliberării unui nou certificat.
În cazul în care contribuabilul desfăşoară mai multe activităţi autorizate sau activitatea se desfăşoară în mai multe locaţii, atribuirea codului de înregistrare fiscală se face numai pentru activitatea principală, la sediul principal de desfăşurare a acesteia, celelalte locaţii reprezentând sedii secundare.
De menţionat că, pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale potrivit reglementărilor în domeniul impozitului pe venit datorat pentru veniturile proprii, codul de identificare fiscală utilizat de persoanele fizice este codul numeric personal, potrivit art. 72 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/20034, republicată,cu modificările şi completările ulterioare5. În acest caz, organul fiscal competent este, de regulă, cel în a cărui rază teritorială se află domiciliul contribuabilului, potrivit legii.

Material informativ ANAF :
OBLIGAȚIA DE ÎNREGISTRARE FISCALĂ
Înregistrarea fiscală este activitatea de atribuire a codului de identificare fiscală, de organizare a registrului contribuabililor/plătitorilor și de eliberare a certificatului de înregistrare fiscală.
Obligația de înregistrare fiscală îi revine oricărei persoane sau entitați care este subiect într-un raport juridic fiscal primind astfel, un cod de identificare fiscală.
Codul de identificare fiscală este:
a) pentru persoanele juridice, pentru asocieri și alte entități fără personalitate juridică, cu excepția celor prevăzute la lit. b), codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal;
b) pentru persoanele fizice și juridice, precum și pentru alte entități care se înregistrează potrivit legii speciale la registrul comerțului, codul unic de înregistrare atribuit potrivit legii speciale;
c) pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, cu excepția celor prevăzute la lit. b), codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal;
d) pentru persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la lit. c), codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;
e) pentru persoanele fizice care nu deţin cod numeric personal, numărul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal.
În scopul administrării impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale, în cazul persoanelor fizice care sunt contribuabili potrivit Codului fiscal, codul de identificare fiscală este codul numeric personal.
Pentru persoanele fizice care nu deţin cod numeric personal și pentru persoanele juridice nerezidente, care realizează numai venituri supuse regulilor de impunere la sursă, iar impozitul reținut este final, atribuirea codului de identificare fiscală se poate face de organul fiscal, la
solicitarea plătitorului de venit.
Declaraţia de înregistrare fiscală se depune în termen de 30 de zile de la:
a) data înfiinţării potrivit legii, în cazul persoanelor juridice, asocierilor şi al altor entităţi fără personalitate juridică;
b) data stabilirii în România, în cazul persoanelor juridice străine care au locul exercitării conducerii efective în România;
c) data începerii activităţii pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, cu excepţia celor care se înregistrează, potrivit legii speciale, la registrul comerţului;
d) data obţinerii primului venit sau dobândirii calităţii de angajator, după caz, în cazul persoanelor fizice, altele decât cele de la lit. c);
e) data obţinerii primului venit, în cazul persoanelor fizice şi juridice nerezidente care nu au un sediu permanent sau o reprezentanţă în România.
Persoanele fizice care dețin cod numeric personal și sunt supuse impozitului pe venit se înregistrează fiscal la data depunerii primei declarații fiscale.
În scopul administrării creanțelor fiscale, organul fiscal central poate să înregistreze, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, un subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii.
În cazul contribuabililor nerezidenți care desfășoară activități pe teritoriul României prin unul sau mai multe sedii permanente, odată cu depunerea declarației de înregistrare fiscală, aceștia au obligația să indice sediul permanent desemnat potrivit dispozițiilor din Codul fiscal. În cazul înregistrării fiscale declarația de înregistrare fiscală se depune la organul fiscal în raza căruia se află sediul permanent desemnat.
Declarația de înregistrare fiscală se întocmește prin completarea unui formular pus la dispoziție gratuit de organul fiscal central și trebuie însoțită de copii ale documentelor doveditoare ale informațiilor înscrise în aceasta.
Modelul, conţinutul, instrucţiunile de completare ale declarațiilor de înregistrare fiscală precum și categoriile de contribuabili care au obligația de depunere, se regasesc pe site-ul www.anaf.ro, secțiunea Asistență Contribuabili/Declararea obligațiilor fiscale.
Declarația de înregistrare fiscală cuprinde: datele de identificare a contribuabilului/plătitorului, datele privind vectorul fiscal, datele privind sediile secundare, datele de identificare a împuternicitului, datele privind situația juridică a contribuabilului/plătitorului, precum și alte informații necesare administrării creanțelor fiscale.

COS DE CUMPARATURI

close
Contacteaza-ne