Casa de marcat, obligatorie si pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic Leave a comment

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a sustinut in 2019 o sesiune online de asistenta, cu tema “Case de marcat: facilitati, obligatii, termene “. Unul dintre contribuabilii participanti la evenimentul online a cerut lamuriri despre dotarea cu o casa de marcat in cazul in care inchiriaza camere in scop turistic.

Citeste in continuare discutia care a avut loc intre contribuabil si specialistul ANAF.

Inchirirea camerelor in scop turistic – casa de marcat este obligatorie sau nu?
Intrebare: Sunt persoana fizica (nu PFA) si doresc sa inchiriez in scop turistic camerele situate in locuinta proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1-5 camere inclusiv, altele decat cele care reprezinta structura de primire turistica. Mod de impozitare ales=norma de venit.

In cadrul listei de obligatii publicata de ANAF, la capitolul Alte obligatii (Articolul 1 din OUG 28/1999, articolul 317 Codul fiscal) apare obligatia operatorului economic de a utiliza casa de marcat electronica fiscala.

Conform definitiei operatorului economic, eu nu sunt operator economic. In aceste conditii, vreau sa stiu daca am sau nu nevoie de casa de marcat si cum se procedeaza. Mentionez ca imobilul este detinut impreuna cu sotia, deci amandoi am fi beneficiarii sumelor incasate in numerar.

Raspunsul oferit de ANAF

Avand in vedere ca activitatile de inchiriere nu figureaza intre exceptiile enumerate la art. 2 din OUG nr. 28/1999, pentru incasarea integral sau partial cu numerar a veniturilor obtinute din cedarea folosintei in scop turistic a locuintei, exista obligatia de a emite bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si de a le inmana clientilor, iar la solicitarea acestora se vor elibera si facturi, in conditiile legii.

In concluzie, o persoana fizica, nu PFA, care doreste sa inchirieze camere din locuinta este obligata prin lege sa foloseasca o casa de marcat si sa inmaneze bon fiscal clienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

COS DE CUMPARATURI

close
Call Now ButtonContacteaza-neCall Now ButtonContacteaza-ne