La mijlocul verii s-a stabilit ca automatele comerciale deținute de companii să fie dotate, până la finalul anului 2019, cu case de marcat. Totuși, nici măcar n-au fost stabilite până acum specificațiile tehnice ale aparatelor ce vor trebui montate în automatele comerciale, astfel că Guvernul va amâna acest termen de conformare cu un an, adică până la 31 decembrie 2023.
Concret, este vorba de un proiect de lege pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament. Asta înseamnă că actul va trece peste procedura obișnuită de legiferare și va ajunge, după câteva zile, la promulgarea prin decret al șefului statului, urmând apoi să apară în Monitorul Oficial.
Legea 136/2019 prevede, actualmente, că Guvernul trebuia să stabilească, până la mijlocul lunii septembrie, configurația și caracteristicile tehnice și funcționale ale aparatelor de marcat speciale. Însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum, așa cum redacția noastră a atras deja atenția.
Practic, după ce apar acele informații de la Guvern vor putea distribuitorii să ceară avizarea tehnică a modelelor speciale de aparate de marcat la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică. După avizare, va urma punerea pe piață și abia apoi firmele vor putea să le cumpere și să-și doteze automatele comerciale.
Așadar, în lipsa acelor specificații tehnice, companiile care dețin automate comerciale sunt blocate. Nu se poate cere avizarea pentru modele noi de case de marcat, astfel încât să fie puse la vânzare, iar firmele n-au ce cumpăra pentru a respecta termenul-limită din 31 decembrie 2019. Dacă nu s-ar amâna acest termen, companiile ar risca să fie amendate.
În anul 2018, numărul automatelor comerciale din țara noastră a ajuns la 98.600 de unități, conform unui raport anual recent al Asociației Europene de Vending, citat de vedinginside.ro. Anul trecut, prin acele automate s-au vândut 950 de milioane de produse (cu 1,9% mai multe decât în 2017) și s-au înregistrat venituri de 1,3 miliarde de lei (cu 9,8% mai mari decât în 2017). Încă nu există date oficiale pentru 2019, însă sunt șanse ca numărul să fi trecut deja de 100.000 de aparate în funcțiune.